En del av att möta klimatförändringarna är att utveckla den så kallade cirkulära ekonomin. Det vill säga olika typer av second hand-försäljning av varor som elektronik, kläder och smycken. Genom att köpa något som någon annan tröttnat på minskar behovet av att nyproducera saker. Som all annan ekonomisk aktivitet omfattas detta område av ekonomisk politik i form av skatter. Det är dock lite olika beroende på om det rör sig om privat eller kommersiell försäljning.
Privat försäljning
Ponera att du ärver en uppsättning ädelstenar. Dessa säljer du via diamantbrev.se och får in en fin slant. Behöver du betala skatt på det och i så fall hur mycket? Reglerna i det här fallet säger att du får sälja diamanter eller annat begagnat för upp till 50 000 kronor per år. Överskjutande summa ska beskattas som en kapitalinkomst. Det vill säga med en skattesats om 30%. Om du ärvt många diamanter ska du dock inte låta det avskräcka dig för att använda Diamantbrev.se. Du kan alltid dela upp en försäljning över flera år så att du får återkommande skattefria intäkter.
Kommersiell försäljning
För kommersiell försäljning av second hand-produkter gäller olika regler beroende på om det är ett företag eller en organisation med 90-konto (som till exempel Röda Korset eller Stadsmissionen) som säljer. Ett företag måste nämligen lägga på 25% försäljningsmoms, medan en organisation är momsbefriad. Detta är något som många tycker är dels orättvist och sen också ett stort hinder för utvecklingen av den cirkulära ekonomin. Moms har nämligen redan betalats en gång, när varan såldes som ny. Och om momsen tas ut en gång till blir skillnaden i försäljningspris mellan en begagnad vara och en nytillverkad betydligt mindre. Detta är något som gör att många istället hellre väljer att köpa massproducerade saker på någon av de stora kedjorna istället för att göra det som är bäst för miljön.